Basic top EEE MCQ Questions Answers Electricity and magnetism

Thursday, 3 December 2015

Basic EEE MCQ Questions Answers Electricity and magnetism

1.       Who discovered the relationship between magnetism and Electricity for the theory of electromagnetism? Ans:- Hans Christian Oersted.
2.       Who demonstrated the theory of electromagnetic induction in1831? Ans: Michael Faraday
3.       Developed the electromagnetic theory of light in 1862. Ans: James Clerk Maxwell
4.       Whenever a flux inking a coil or current changes and emf is induced in it. This is known as-Ans: Faradays first law of electromagnetic induction.
5.       The force of attraction or repulsion between two magnetic poles is directly proportional to their strengths Ans: Coulomb’s first law
6.       The polarity of the induced voltage will oppose the change in the magnetic flux causing the induction Called.. Ans: Lenz’ Law
7.       Lenz’ Law is the consequence of the law of conservation of.. Ans: Energy
8.       Lenz’ Law states that the direction of the induced emf and hence current.. Ans: Always opposes the cause producing it.
9.       The process by which an emf and hence current is generated or induced in a conductors when there is a change in the magnetic flux linking the conductor is called… Ans: Electromagnetic Induction.
10.   The emf induced in a coil due to the change of its own flux linked with it is called..  Ans: Self induced emf





AddThis

facebook comments

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

facebook

Most Reading

Blogger news

Google+ Followers

Contact Form

Name

Email *

Message *

Follow by Email

Google+ Badge